Op vakantie met een voedselintolerantie

LA_sitemanager • 28 February 2020

Op vakantie met een voedselintolerantie

Het lijkt wel de nachtmerrie te zijn van elke horeca-uitbater: voedselintoleranties. Is het een hype, is het een doorbroken taboe of zijn we gewoon aanstellers?

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een allergie en een intolerantie?

In eerste instantie worden allergieën en intoleranties vaak met elkaar verward. Laat mij daar eerst eventjes wat duidelijkheid in scheppen. Bij een allergie is het immuunsysteem betrokken bij de reactie en treedt de reactie vaak zeer snel na het eten van bepaalde voedingsstoffen op. Bij een intolerantie is het immuunsysteem niet betrokken en kan de reactie pas later optreden waardoor het vaak ook moeilijk te bepalen is waardoor de reactie werd getriggerd. In veel gevallen kan een allergie ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, terwijl een intolerantie eerder als vervelend maar minder gevaarlijk gezien kan worden.

Op vakantie met een lactose-intolerantie!

Bij Tabanaa kunnen we wel een beetje meespreken van voedingsintoleranties op vakantie. Niet alleen focussen we ons op het verwelkomen van personen met intoleranties of allergieën in onze accommodaties, we kunnen bovendien zelf uit ervaring spreken.

Ik weet namelijk sinds enkele jaren dat ik moet opletten met koemelk. Waarom? Het eten of drinken van koemelkproducten heeft voor mij tot gevolg dat ik de rest van de dag met buikkrampen zit opgescheept en het kleinste kamertje mijn ‘favoriete’ plekje wordt. Als je begrijpt wat ik bedoel…

Hoe ik dit oplos als ik buiten de deur ga eten of op vakantie ga?

Dit zijn mijn 5 persoonlijke tips:

1.     Vermijd koemelkproducten: the obvious, maar niet altijd even simpel. Durf het aan te geven op restaurant! Ben je in het buitenland, zoek dan op voorhand even op wat het woord voor koemelk of lactose is in de taal van de regio.

2.     Staar je niet blind op datgene dat je niet mag of kan eten, maar focus je op al de dingen waar je wel zonder problemen van kan genieten.

3.     Zorg dat je overal een doosje met lactasepilletjes op zak hebt. Ik gebruik zelf bv. Disolact. Als ik niet zeker ben of een product al dan niet koemelk bevat, neem ik een lactasepilletje voordat ik ga eten. Deze pilletjes bevatten het enzym lactase, een enzym dat je mist of tekort hebt wanneer je lichaam negatief reageert op lactose.

4.     Gaat het toch mis? Zorg dan goed voor jezelf. Dit kan je doen door bijvoorbeeld thee te drinken die de spijsvertering bevordert, zoals kamille, gember of munt.

5.     Last but not least: boek een kamer via Tabanaa! Bij Tabanaa worden er verscheidene accommodaties aangeboden die extra aandacht schenken aan gasten met een intolerantie. Je kan filteren op je intolerantie en zo een geschikte accommodatie voor jou vinden. Het hotel voorziet voor jou de nodige alternatieven.

 

Geschreven door: Machteld Roux | Coördinator bij Tabanaa